Hoe bepaal je de juiste maat van een kinderfiets?

We kennen het probleem allemaal. Je kind is toe aan een nieuwe fiets maar welke maat heb je dan nodig? En belangrijker hoe bepaal je die maat? Je kunt natuurlijk naar een fietsenwinkel rijden en daar met behulp van een deskundige verkoper passen en meten, maar het is natuurlijk ook leuk om eerst online te kijken welke fiets je kind het mooiste vindt. Dan is het natuurlijk een grote teleurstelling wanneer blijkt dat die fiets niet verkrijgbaar is in de maat die je kind nodig heeft. Daarom helpen wij je graag verder in het bepalen van de juiste maat fiets voor je kind.

Fietsmaat bepalen

Je kunt de fietsmaat op een aantal manieren bepalen. Aan de hand van de leeftijd van je kind, zijn of haar lengte, de kledingmaat of aan de hand van de binnenbeenlengte. De meest accurate manier is de binnenbeenlengte en meet de afstand van het fietszadel tot de grond. Dit kun je heel gemakkelijk zelf opmeten. Laat je kind, zonder schoenen, met de voeten ongeveer 15 cm uit elkaar staan. Nu meet je de afstand van het kruis tot aan de grond; dit is de binnenbeenlengte.

Aan de hand van onderstaand overzicht kun je heel gemakkelijk bepalen welke maat fiets je kind nodig heeft:

Inches

Lengte

Leeftijd

Kleding-maat

Binnenbeen-
lengte

10 inch

85 cm

1-3 jaar

80-86

30-35 cm

12 inch

95 cm

2-4 jaar

86-98

35-40 cm

14 inch

100 cm

3-5 jaar

98-104

40-42 cm

16 inch

105 cm

4-6 jaar

104-110

40-48 cm

18 inch

110 cm

5-7 jaar

110-116

48-55 cm

20 inch

115 cm

6-8 jaar

116-122

55-62 cm

22 inch

122 cm

7-9 jaar

122-128

62-64 cm

24 inch

130 cm

8-12 jaar

134-140

64-66 cm

26 inch

145 cm

10-14 jaar

146-152

66 > cm

Aandachtspunten bij aankoop van een kinderfiets

Naast de maat zijn er een paar aandachtspunten waar je ook rekening mee moet houden bij het aanschaffen van de fiets.

  • Koop niet een te grote fiets
  • Stel het stuur af op de juiste hoogte
  • Het zadel moet ook goed worden afgesteld
  • De voeten moeten de grond kunnen raken

Omdat kinderen snel groeien zijn we vaak geneigd om een fiets ‘op de groei’ te kopen. Dit is niet verstandig omdat een kind dan problemen krijgt met het opstappen en afstappen. Kinderen moeten met hun voeten de grond kunnen raken wanneer ze op het zadel zitten. Zo kunnen ze beter hun balans bewaren. Verder moet het stuur op de juiste hoogte zitten zodat het kind het stuur niet raakt met de knieën tijdens het fietsen. Er moet dus voldoende ruimte zijn tussen het stuur en de knieën. Dit zijn belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij aankoop van een kinderfiets. Een fiets die te klein is geworden, kun je ook inruilen bij aankoop van een nieuwe fiets. Daar krijg je bij Ton Koning Tweewielers een eerlijke prijs voor!

Wensen en eisen

Naast alle aandachtspunten en de maat waar je rekening mee moet houden bij aankoop van een kinderfiets zijn er natuurlijk je eigen wensen en eisen. Wil je een mooie prinsessenfiets of een stoere mountainbike? Heeft je kind nog zijwieltjes nodig? Bij de meeste kinderfietsen tot 16 inch worden de zijwieltjes er standaard bij geleverd. Zo heeft je kind de tijd om te leren fietsen. Je kunt de zijwieltjes er gemakkelijk zelf af halen zodat je kind zelfstandig kan leren fietsen. Wij hebben verschillende soorten kinderfietsen in ons assortiment zoals stadsfietsen, mountainbikes en transportfietsen voor zowel jongens als meisjes. Natuurlijk hebben wij daarnaast de mooiste loopfietsen, driewielers en autopeds.

Wij hebben kinderfietsen van de volgende merken:

Veilig op weg

Wanneer je meer veiligheid wilt kun je ervoor kiezen om je kind een helm te laten dragen bij het fietsen. Dit is vooral in drukke steden en in de begin periode van het leren fietsen zeer verstandig. Er zijn verschillende soorten fietshelmen verkrijgbaar in de mooiste kleuren en met grappige motieven.

We hopen dat we je zo goed op weg hebben geholpen bij het bepalen van de juiste maat kinderfiets. Mocht je toch meer informatie willen dan helpen we je graag verder in onze winkel in Volendam waar we verschillende kinderfietsen hebben staan en waar je kindje dan op verschillende fietsen een proefrit kan maken.

Tot ziens bij Ton Koning Tweewielers

gcyhzzcbl3bxo4qq5mv504wrajzn4l
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over privacy en cookies »